Tema 1. Conèixer i incorporar a la pràctica els aspectes ètics de la prestació de cures, el codi deontològic i el codi ètic de la disciplina infermera.
Tema 2. Conèixer i saber aplicar el desenvolupament teòric infermer, els fonaments teòrics i metodològics disciplinaris, el procés d’atenció d’infermeria i els llenguatges clínics.
Tema 3. Aconseguir en la relació terapèutica una comunicació efectiva mitjançant tècniques de comunicació bàsiques i avançades. Saber aplicar estils de comunicació en la comunicació verbal i no verbal i saber gestionar la comunicació en situacions de crisi.
Tema 4. Conèixer i saber aplicar els aspectes bàsics de la metodologia de la recerca clínica, epidemiològica i qualitativa.
Tema 5. Desenvolupar accions conduents a la promoció de la salut social, pública i comunitària i promoure la salut i l’autonomia del pacient. Desenvolupar també accions dirigides a la prevenció de la malaltia, el deteriorament i la dependència. Conèixer el concepte de cronicitat.
Tema 6. Conèixer els factors de risc en les diferents etapes del cicle vital. Saber identificar els aspectes específics de l’atenció a la salut dels infants i adolescents, i els aspectes específics de l’atenció a la salut dels ancians.
Tema 7. Saber valorar la salut familiar, la dinàmica, el funcionament i els rols familiars. Conèixer els atributs de la família funcionaldisfuncional i conèixer les teories sobre vinculació afectiva. TEST PARCIALS Test Parcial 1 Test Parcial 2 2. VALORAR, DIAGNOSTICAR I ABORDAR PROBLEMES DE SALUT REALS I DE RISC TEST DE TEMES
Tema 1. Conèixer i saber aplicar el procés de cures en situacions d’urgència o emergència.
Tema 2. Conèixer i saber aplicar el procés de cures en l’embaràs, part i puerperi.
Tema 3. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes cardiocirculatoris io respiratoris.
Tema 4. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes nefrourinaris io de l’aparell reproductor.
Tema 5. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes nutricionals, metabòlics io endocrinològics.
Tema 6. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes neurològics io musculars i esquelètics.
Tema 7. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes infecciosos io parasitaris.
Tema 8. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes digestius, hepatobiliars o pancreàtics.
Tema 9. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes cutanis io tegumentaris.
Tema 10. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes dels òrgans hematopoètics, la sang o el sistema immunitari.
Tema 11. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes maxil•lofacials, otorinolaringològics io oftalmològics.
Tema 12. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes multiorgànicsmultisistèmics.
Tema 13. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a les persones amb problemes mentals, del comportament (incloses les addiccions) i de vulnerabilitat social.
Tema 14. Conèixer i saber aplicar el procés de cures a la persona en situació de malaltia terminal. TEST PARCIALS Test Parcial 1 Test Parcial 2 3.AJUDAR EL PACIENT EN EL COMPLIMENT DEL TRACTAMENT I SABER FER-LO PARTÍCIP TEST DE TEMES
Tema 1. Conèixer i saber adequar les accions de l’educació sanitària. Conèixer i saber aplicar els models d’intervenció educativa per a la salut, els mètodes i procediments educatius, els conceptes i indicadors de seguiment i compliment, adhesió i adherència al tractament io als consells de salut.
Tema 2. Conèixer i saber aplicar les bases de la farmacologia clínica, principals grups de medicaments: generalitats, accions, usos, principals efectes secundarisadversos, principals incompatibilitats. Saber administrar els medicaments i fer les cures associades a l’administració de medicaments: conèixer i saber aplicar les tècniques de conservació, preparació i administració, comprovacions de seguretat, càlcul de dosi, càlcul de velocitat de perfusió, paràmetres de valoració –pre, trans io post–administració, cures associades, avaluació de la resposta terapèutica i educació sanitària per al maneig de la medicació.
Tema 3. Conèixer les tècniques en nutrició i dietètica. Saber indicar l’administració de dietes terapèutiques i la nutrició artificial. Conèixer i saber adequar les accions de l’educació nutricional.
Tema 4. Conèixer i saber aplicar les intervencions, tècniques i procediments associats al pla terapèutic i al pla de cures. TEST PARCIALS Test Parcial 1 Test Parcial 2 4. CONTRIBUIR A GARANTIR LA SEGURETAT DEL PACIENT I GESTIONAR EL PROCÉS ASSISTENCIAL TEST DE TEMES
Tema 1. Conèixer i saber aplicar els principis d’asèpsia i esterilització. Saber desenvolupar accions conduents a la prevenció i abordatge de la infecció nosocomial i de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària. Conèixer i saber aplicar les mesures d’aïllaments i les precaucions que cal aplicar.
Tema 2. Conèixer els programes de seguretat clínica, la teoria de l’error humà en l’atenció de la salut i els conceptes de seguretat clínica. Conèixer el sistema de prevenció d’errors i d’esdeveniments adversos.
Tema 3. Prevenir les caigudes i disminuir les lesions. Conèixer i saber aplicar el sistema de seguretat farmacològica i transfusional, el sistema de seguretat periquirúrgica i periintervencionista. Conèixer i saber determinar l’eficàcia de la conciliació de medicació. TEST PARCIAL Test Parcial 1 5.FACILITAR EL PROCÉS D’ADAPTACIÓ I SABER GESTIONAR L’AFRONTAMENT AL NOU ESTAT DE SALUT TEST DE TEMES
Tema 1. Conèixer i saber aplicar les teories de l’estrès i l’afrontament, i els mecanismes i estratègies d’adaptació i afrontament.
Tema 2. Conèixer el procés d’adaptació i afrontament a la malaltia, discapacitat o situació vital. Saber valorar, diagnosticar i abordar els problemes i complicacions associades amb els processos d’afrontament i intervencions de suport.
Tema 3. Saber fer intervenció d’atenció a la famíliacuidador de persones amb malalties cròniques, discapacitats o estats de fragilitat. Saber identificar les necessitats per fer l’adaptació i afrontament del cuidadorfamília. Saber prevenir la claudicació familiar i del cansament del rol de cuidador. Saber valorar, diagnosticar i intervenir en aquest àmbit.
Tema 4. Conèixer el procés de dol i saber detectar el dol funcional i el dol disfuncional. TEST PARCIAL Test Parcial 1 6.PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS TEST DE TEMES
Tema 1. Risc biològic, tipus d’agents biològics, vies d’entrada i contagi; mesures de precaució estàndard; mesures d’aïllament; prevenció de lesions amb material punxant o tallant; gestió del residu sanitari. Risc químic: ús segur d’agents desinfectant. Riscos físics: mesures de protecció pel que fa a les radiacions ionitzants i no ionitzants. Riscos ergonòmics: treball amb pantalles de visualització; manipulació manual de càrregues, mobilització de pacients. Factors de risc específics associats a la seguretat: incendis i explosió, productes químics, seguretat vial i equips de treball. Actuacions en cas d’emergència: incendis. Riscos psicològics i socials: organització del treball. Jornades perllongades i torns. Tècniques de gestió de l’estrès. Situacions de violència. TEST PARCIAL Test Parcial 1 7.PERFIL COMPETENCIAL Test d’avaluació SIMULACRES D’EXAMEN Simulacre d’examen 1 Simulacre d’examen 2 Simulacre d’examen 3 Simulacre d’ examen 4 Simulacre d’examen 5 Simulacre d’examen 6